19 Temmuz 2007 Perşembe

ÜNYE SPORTİF HAVACILIK KULUBÜ DERNEĞİ TÜZÜĞÜ (TASLAK)

ÜNYE SPORTİF HAVACILIK KULUBÜ DERNEĞİ TÜZÜGÜ
UNHAVK
(TASLAK)


BİRİNCİ KISIM
Derneğin Adı, Merkezi ve Adresi


Derneğin Adı
Madde 1 - Derneğin Adi " ÜNYE SPORTIF HAVACILIK KULÜBÜ DERNEGI " dır . Derneğin kısa adı “ÜNHAVK”dır. Derneğin renkleri YEŞİL ve BEYAZ ' dır.

DERNEGIN MERKEZI:
Madde 2 - Derneğin merkezi ÜNYE’dir. . Derneğin başka bir şubesi yoktur.

DERNEGIN ADRESI:
Madde 3 - Derneğin Adresi " _______________ - ÜNYE” dir.




İKİNCİ KISIM
Derneğin Amacı, Faaliyetleri ve Kurucuları

AMACI:
Madde 4 - Türk Hava Kurumu ile işbirliği içinde, Türk Hava Kurumu' nun amaçları doğrultusunda; havacılığın önemini anlatmak, havacılık sevgisini yaymak, havacılık sporunu tanıtmak ve yaymak, havacılık bilgisini vermek, turistik ve sportif alanlarda faaliyetler göstermek üzere, amatör pilot, planörcü, modelci, paraşütçü, helikopterci, baloncu, yelken kanatçı, yamaç paraşütü ve diğer havacılık faaliyetlerinde aktif elemanlar yetiştirecek Sportif Havacılık Derneği olarak faaliyetlerde bulunmaktır.
Bu amacı gerçekleştirmek için; amacı ile ilgili hava spor ve eğitim tesisleri kurulmasına öncülük etmek, 625 sayılı Özel Eğitim Kurumları Kanunun 1. Madde si gereğince Milli Eğitim Bakanlığından izin almak kayıt ve şartı ile, Türk Hava Kurumu ile işbirliği yaparak kurslar düzenleyerek yukarıda belirtilen havacılık dallarının eğitimini gerçekleştirmek, havacılık spor gösterileri düzenlemek, katılmak ve organizasyonunu yapmak ve bu tür yarışmalara mevzuatı çerçevesinde katılmak, havacılıkla ilgili, bilgi derleme ve yayın faaliyetinde bulunmak, uçak satın alarak veya kiralayarak üyelerine pilota eğitimi vermek, ilgili mercilerden müsaade almak kaydıyla eğitim ve sportif amaçlı hava alanlarını tesis etmektir.


FAALIYETLERI:
Madde 5 -
a) Motorlu Uçuş ( Akrotim ve Amatör Uçak yapımcılığı dahil )
(1) Motorlu uçuş sporu ile ilgili her türlü araç ve gereci Yurtiçinden veya Yurtdışından kendi imkanları ile satın almak veya kiralamak,
(2) Sahip olduğu havacılık araçlarını üyelerinin eğitimi için kullanmak.
(3) Üyelerinin uçuş eğitimlerini daima formda tutulabilmesi için gerekirse yurtdışından havacılık eğitim araç ve gereçlerini getirerek üyelerinin hizmetine sunmak.
(4) İsteklilerde havacılık hevesi ve askını yaratmak ve Türk Hava Kurumu'nu tanıtmak amacıyla faaliyetler organize etmek.
(5)Bünyesinde motorlu hava araçlarını isletmek, bakim ve barınma hizmeti vererek halkın sivil havacılıkla ilgili isteklerine cevap vermek.
(6) Türk Hava Kurumu' nun bilgisi dahilinde sivil ve askeri hava alanlarında, gerekli mercilerden izin alarak isletme, bakim ve barınma hizmetlerini gerçekleştirebilmek.
b) Paraşütçülük:
(1) Türk Hava Kurumu' nun açacağı paraşüt temel eğitim ve tekamül kurslarına üyelerinin katılmalarını sağlamak.
(2) Yetişmiş dernek paraşütçü üyeleri ile düzenlenen paraşüt şampiyonalarına katılmak.
(3) Türk Hava Kurumu ile koordineli olarak paraşüt sampiyona1ari düzen1emek.
(4) Paraşütçülük i1e ilgili çalışmalarını yürütebilmek için gerekirse kendi imkanları ile her tür araç ve gereci Yurtiçinden veya Yurtdışından satın almak, kiralamak veya üretmek
c) Planörcülük:
(1) Türk Hava Kurumu tarafından açılan planör temel kurslarına üyelerinin katılmalarını saglamak.
(2) PIanörcü1ügü sevdirici, tanitici, gelistirici seminerler düzenlemek.Düzenlenen seminerlere üyelerinin katilmasini saglamak
(3)Planörcülük i1e ilgili çalismalarini yürütebilmek için gerekirse kendi Düzenlenen seminerlere üyelerinin katilmasini saglamak imkanlari ile her tür araç ve gereci Yurtiçinden veya Yurtdisindan satin almak,kiralamak veya üretmek
d) Model uçak:
(1) Türk Hava Kurumu tarafindan açilan model uçak kurslarina üyelerinin katilmalarini saglamak.
(2) Düzenlenecek model uçak yarismalarina dernek olarak katilmak.
(3) Türk Hava Kurumu ile koordineli model uçak yarismalari düzenlemek.
(4) Model uçakçiligi tanitici, sevdirici, gelistirici seminer ve toplanti düzenlemek,
(5) Model Uçak sporu ile ilgili her türlü araç, gereç, hazir Model Uçakkitlerini ve Radyo Kontrol Cihazlarini Yurtiçinden veya Yurtdisindan kendi imkanlari ile satin almak, üretmek ve üyelerine kullandirmak.
e) Balonculuk :
(1) Balonculuk sporunun taninmasi ve yayilmasini saglamak. Balon kurslari düzenlemek.
(2) Türk Hava Kurumu ile koordineli olarak yarismalar düzenlemek, düzenlenen yarismalara dernek olarak katilmak.
f) Hafif Uçak ( Ultralight - Microlight ) Uçuculugu :
(1) Hafif Uçak uçus sporu ile ilgili her türlü araç ve gereci Yurtiçinden veya Yurtdisindan kendi imkanlari ile satin almak , kiralamak veya üretmek
(2) Sahip oldugu havacilik araçlarini üyelerinin egitimi için kullanmak.
(3) Üyelerinin uçus egitimlerini formda tutulabilmesi için gerekirse yurt disindan havacilik egitim araç ve gereçlerini getirerek üye hizmetine sunmak.
(4) Türk Hava Kurumu' nun bilgisi dahilinde sivil ve askeri hava alanlarinda, gerekli mercilerden izin alarak isletme, bakim ve barinma hizmetlerini gerçeklestirebilmek.

g) Yamaç parasütü ( Motorlu-Motorsuz ) –
Yelken kanat ( Motorlu - Motorsuz ):
(1) Türk Hava Kurumu' nun açacagi kurslara üyelerin katilimini saglamak.
(2) Yamaç parasütü ve Yelken kanat uçuslarini tanitici, sevdirici, gelistirici seminerlere üyeleri ile katilimini saglamak, toplantilar düzenlemek.
(3) Bu sporla ilgili her türlü araç ve gereci yurtiçinden veya yurtdisindan kendi imkanlari ile satin almak ,üretmek veya kiralamak.
(4) Sahip oldugu havacilik araçlarini üyelerinin egitimi için kullanmak.
(5) Türk Hava Kurumu ile koordineli olarak yarismalar düzenlemek, düzenlenen yarismalara dernek olarak katilmak.
h) Helikoptercilik (Gyrocopter dahil ):
(1) Helikopter uçus sporu ile ilgili her türlü araç ve gereci Yurtiçinden veya Yurtdisindan kendi imkanlari ile satin almak, üretmek veya kiralamak,
(2) Sahip oldugu havacilik araçlarini üyelerinin egitimi için kullanmak.
(3) Üyelerinin uçus egitimlerini daima formda tutulabilmesi için gerekirse yurtdisindan havacilik egitim araç ve gereçlerini getirerek üyelerinin hizmetine sunmak.
Dernek, tüm bu faaliyetleri yaparken, faaliyet yapildigi anda yürürlükte olan, Sivil Havacilik Kanun, Yönetmelik, Tüzük ve Talimatlarina hassasiyetle uyar

DERNEK KURUCULARI:
Madde 6 - "Ünye Sportif Havacilik Kulübü Dernegi " kurucular heyeti asagidaki 7 (yedi) kisiden teskil edilmistir.



Adi soyadi Baba adi Dogum yeri ve tarihi Meslegi Adresi
________ ________ ________________ ______ ____
________ ________ ________________ ______ ____
________ ________ ________________ ______ ____
________ ________ ________________ ______ ____
________ ________ ________________ ______ ____
________ ________ ________________ ______ ____
________ ________ ________________ ______ ____
________ ________ ________________ ______ ____
________ ________ ________________ ______ ____




ÜÇÜNCÜ KISIM
Üye Olma, Üye Hakları ve Üyelikten Çıkarılma




ÜYE OLMA HAKKI
Madde 7 -
a) Medeni haklarini kullanma ehliyetine haiz ve 18 yasini bitirmis olan ve dernekler kanunu hükümlerine göre üyelikleri yasaklanmamis olan herkes dernege üye olabilir
b) Dernekler Kanunun 16. Madde sinde belirtilen hususlar yerine getirilmek kaydiyla kamu görevlileri de üye olabilirler.
c) Dernekler Kanunun 4. Madde sinin 2.fikrasinin (2) ve (3) numarali bentlerinde gösterilenler ile diger kanunlar ve derneklere üye olamayacaklari belirlenen kisiler ve ilkögretim ile ortaögretim ögrencileri dernek üyesi olamazlar Ancak, giris aidati ve yillik aidat ödemeyen ve oy hakki olmayan, 18 yasindan küçük Sporcu Üye ( Bunlar sportif havacilardir.) Ögrenci Üye ( Dernek olanaklarindan ücretsiz yararlanirlar) ve Kursiyer Üye ( Kurslara katilan kursiyerlerdir. Kurs bitimi üyelikleri sona erer ) kaydi yapilabilir.
d) Türk Vatandasi olmayanlarin derneklere üye olabilmeleri için, Türk Vatandaslarinda aranan baska sartlardan o yabancinin Türkiye de ikamet etme hakkina sahip olmasi da gereklidir.
e) Üyelige basvuran kisiler, Dernegin üye giris ve taahhüt ve beyannamelerini doldurup imzalar, Üye Kayit Formu'nu Kurucu Üyelerden ikisine veya en az iki Yönetim Kurulu Üyesine imza ettirir.
f) Dernek Yönetim Kurulu, Üyelik için yapilan müracaatlari en çok 30 gün (Otuz) içinde üyelige kabul veya isteginin reddi sek1inde karara baglayip sonucunu müracaat sahibine bir yazi ile bildirir.
g) Fahri üyeler Yönetim Kurulunca belirlenir. Fahri üyelik için ikametgah sarti aranmaz .

ÜYELIK HAKLARI
Madde 8 -
a) Hiç kimse bir dernekte üye olmaya ve dernekte üye kalmaya zorlanamaz. Her üye istifa hakkina sahiptir.
b) Dernek üyeleri esit haklara sahiptir. üyeler arasinda dil, irk, renk, cinsiyet, din ve mezhep, aile zümre ve sinif ayirimi yoktur.
c) Her üyenin Genel Kurul' da bir (1) oy kullanma hakki vardir. Üye oyunu bizzat kullanmak zorundadir.
d) Fahri üyeler istedikleri taktirde aidat verebilirler.
e) Fahri üyelerin oy hakki yoktur.

ÜYELIKTEN CIKARMA
Madde 9 -


a) Kanunlara ve dernek tüzügüne, aykiri veya amaca zarar verici hareket edenler kanunlarin ve dernek tüzügünün koydugu esaslara göre üye hakkini kaybederler.
b) Aidatini teblige ragmen (15 gün içinde) mazeretsiz olarak ödemeyenler, yönetim kurulu karari ile üyelikten çikarilirlar.
c) Dernekten çikarilanlarin toplanacak ilk genel kurul' a itiraz haklari vardir. Genel Kurul karari kesindir.
d) Dernekten çikarilanlar önceden dernege yaptiklari yardim ve aidatlari isteyemezler.



DÖRDÜNCÜ KISIM
Organlar

BİRİNCİ BÖLÜM
Genel Kurul

Genel Kurul Toplantıları
Madde 10 -
a) Dernek Genel Kurulu, dernege kayitli asil üyelerden tesekkül eder.
b) Genel Kurulun toplanti gününden 1 ( Bir ) ay öncesine kadar aidatlarini ödemeyenler toplantiya katilamazlar ve oy kullanamazlar.
c) Dernek tüzügünün gazetede yayinlandigi tarihi takip eden 6 ( Alti ) ay içinde ilk Olağan Genel Kurul yapılır.
d) Iki sene de bir Ocak ayinda Olagan Genel Kurul toplantisi yapilir.
e) Denetleme Kurulunun veya aidat borcu bulunmamak kaydiyla dernek üye toplam sayisinin 1/ 5'inin yazili istegi üzerine, Yönetim Kurulu, Genel Kurulu 1 ( Bir ) ay içerisinde toplantiya çagirmaz ise Denetim Kurulu veya toplanti isteginde bulunan üyelerden birinin müracaati üzerine Mahalli Sulh Hukuk Hakimi durusma yaparak dernek üyeleri arasindan üç kisilik bir heyeti Genel Kurulu toplantiya çagirmakla görevlendirilir.
f) Genel Kurula katilma hakki olan üyelerin listesini, Yönetim Kurulu düzenler.
g) Genel Kurul' a katilacak üyeler en az 15 gün önceden günü, saati, yeri ve gündemi mahalli bir gazetede ilan edilmek suretiyle toplantiya çagrilirlar. Burada çogunluk saglanamamasi sebebi ile toplanti yapilamaz ise ikinci toplantinin hangi gün yapilacagi da belirtilir. Ilk toplanti günü ile ikinci toplanti günü arasinda bir haftadan az zaman birakilamaz.
h) Toplantinin yapilacagi gün, saat ve yer ile toplanti gündemi, toplanti gününden en az 15 ( On bes ) gün önceden mahallin en büyük mülki amirligine bir yazi ile bildirilir. Bu yaziya, toplantiya katilacak üyeleri gösteren liste ve gazete ilani eklenir.
i) Toplanti. baska bir sebeple geri birakilirsa bu durumun geri birakilma sebepleri de belirtilmek suretiyle toplanti ilaninin yapildigi gazeteye ikinci bir ilan verilerek üyelere duyurulur.
j) Ikinci toplantinin, geri birakilma tarihinden itibaren en geç 2 ay içinde yapilmasi zorunludur.
k) Üyeler ikinci toplantiya 1 .fikrada belirtilen esaslara göre yeniden çagrilirlar ve toplanti ikinci fikrada belirtilen esaslara göre mahallin en büyük mülki amirligine duyurulur.
l) Genel Kurul toplantilari dernek merkezinin bulundugu yerde yapilir.
m) Genel Kurul, katilma hakki bulunan üyelerin yaridan bir fazlasinin katilmasi ile toplanir. Ilk toplantida yeter sayi saglanamaz ise ikinci toplantida çogunluk aranmaz. Ancak, bu ikinci toplantiya katilan üye sayisi dernek yönetim ve denetleme kurullari üye tam sayisinin iki katindan az olamaz.
n) Genel Kurul toplantilari, ilanda belirtilen ve mahallin en büyük mülki amirine bildirilen gün, saat ve yerde yapilir.
o) Genel Kurul' a katilacak üyeler yönetim kurulunca düzenlenen listedeki adlari karsisina imza koyarak toplanti yerine girerler.
p) Kararlar mevcudun salt çogunlugu ile alinir.
q) Çogunluk saglanmis ise bu durum bir tutanak ile tespit edilir ve toplanti Yönetim Kurulu üyelerinden biri tarafindan açilir. Hükümet komiserinin de nezaretinde toplantiyi yönetmek üzere bir baskan, bir baskan vekili ve ikisi yedek olmak üzere 4 katip seçilir. Buna Divan adi verilir. Genel Kurul' da ki bütün görüsmeler tutanaga alinir. Adi geçen bütün tutanaklar Divan Heyeti tarafindan imzalanir. Bütün tutanak ve belgeler toplanti sonunda dernek yönetim kuruluna verilir.
r) Toplantida yalnizca gündemde yer alan Madde ler görüsülür. Ancak, toplantida hazir bulunan üyelerin 1/10 ' u tarafindan görüsülmesi istenen konularin gündeme alinmasi zorunludur.


Genel Kurul Kararları ve Görevleri
Madde 11 - Genel Kurul' un Görev ve Yetkileri Genel Kurul' da görüsülüp karara baglanacak hususlar sunlardir:
(a) Dernek organlarinin seçilmesi
(b) Yönetim ve Denetleme Kurulu Raporlarinin görüsülmesi ve Yönetim Kurulunun ibra edilmesi
(c) Dernek tüzügünün degistirilmesi.
(d) Yönetim Kurulunca hazirlanan bütçenin görüsülüp aynen veya degistiri1erek kabul edilmesi.
(e) Dernek için gerekli tasinmaz mallarin satin alinmasi veya mevcut tasinmaz mallarin satilmasi hususunda Yönetim Kurulu'na yetki verilmesi.
(f ) Dernegin Federasyona katilmasi veya ayrilmasi
(g) Dernegin feshedilmesi.
(h) Mevzuatin kendisine verdigi diger görevleri yerine getirmesi.

Olaganüstü Genel Kurul
Madde 12 -
a) Yönetim ve Denetleme Kurullarinin gerekli gördügü hallerde veya dernek üyelerinin 1/5 ' inin yazili istegi üzerine olaganüstü toplanti yapilir. Genel Kurul, toplantiya Yönetim Kurulu tarafindan çagrilir.
b) Yönetim ve Denetleme Kurulu üye sayilarinin bosalmalar sebebiyle yedeklerinde getirilmesinden sonra üye tam sayisinin yarisindan asagi düsmesi halinde.
c) Aidat borcu bulunmamak kaydiyla tüm asil üyelerin 1/5' inin yazili istegi ile olaganüstü toplanti yapilir.


İKİNCİ BÖLÜM
Yönetim Kurulu

Yönetim Kurulunun Teşkili
Madde 13 -
a) Yönetim Kurulu, 5 asil 5 yedek üyeden teskil edilmek üzere Genel Kurul 'ca gizli oy ile seçilir. Asil üyeliklerde bosalma oldugu takdirde en çok oy alandan baslamak üzere yedek üyelerin göreve çagrilmasi zorunludur.
b) Ilk toplanti en yasli üyenin baskanliginda yapilir ve üyeler arasinda oylama ile baskan, sekreter ve sayman üye seçilir.
c) Toplanti günleri kurulca tespit edilir .
d) Toplanti da salt çogunluk aranir ve mevcudun salt çogunlugu ile kararlar alinir.
e) Yönetim Kurulu üye sayisi, bosalmalar sebebiyle yedeklerinin de yerine getirilmesinden sonra üye tam sayisinin yarisindan asagi düserse, Genel Kurul Mevcut Yönetim Kurulu üyeleri veya Denetleme Kurulu tarafindan 1 ay içinde toplantiya çagrilir. ( Çagrinin yapilmamasi halinde dernek üyelerinden birinin mahallin sulh hukuk hakimligine basvurusu ile yapilacak durusma sonucu ), dernek üyeleri arasindan seçilecek 3 kisi bir ay içinde Genel Kurulu toplamakla görevlendirilir.

Yönetim Kurulunun Görevleri
Madde 14 - Yönetim Kurulu asagidaki görevleri yerine getirir:
a) Dernegi temsil etmek veya bu hususta kendi üyelerinden bir veya birkaçina yetki vermek.
b) Dernegin gelir ve gider hesaplarina iliskin hesaplari yapmak ve gelecek döneme ait bütçeyi hazirlayarak Genel Kurul' a sunmak.
c) Türk vatandasi olmayanlarin dernek üyeligine kabulü halinde 10 gün içinde mahallin en büyük mülki amirligine bildirmek.
d) Her türlü hesap ve islem dosyalarini talep gelmesi halinde denetleme kuruluna götürmek.
e) Genel Kurulca yapilan seçimi izleyen 7 gün içinde Yönetim Kurulu Baskani tarafindan dernek organlarina seçilen asil ve yedek üyelerin ad ve soyadlari, baba adlari, dogum yeri ve tarihleri, meslekleri ve ikametgahlari dernek merkezinin bulundugu yerin en büyük mülki amirligine yazi ile bildirmek.
f) Mevzuatin kendisine verdigi diger isleri yapmak ve yetkileri kullanmak
g) Üyelik için yapilan basvurulari en geç 30 gün içinde karara baglamak ve yazi ile müracaat sahibine bildirmek.




ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Denetleme Kurulu ve Derneğin Denetimi



DENETLEME KURULU, TESKILI VE GÖREVLERI
Denetleme Kurulunun Teşkili
Madde 15 - Denetleme Kurulu 3 asil ve 3 yedek üyeden teski1 edilmek üzere gizli oy ile Genel Kurulca seçilir.

Denetleme Kurulunun Görevleri
Madde 16 - Denetleme Kurulunun görevleri aşağıdadır:
a) Derneğin hesaplarını ve çalışmalarını devamlı denetleyerek asgari 6 ayda bir hazırlayacağı raporları, Yönetim Kuruluna ve toplandığında Genel Kurul'a sunar.
b) Yönetim kurulu üyelerinin çalışmaları hakkındaki şikayetleri inceler, gerekli raporu hazırlayarak gereğini yapar.
c) Denetleme Kurulu; Yönetim Kurulunun denetlemelerde zorluk çikarmasi halinde bunu zabıtla tespit eder. Genel Kurul 'un toplantiya çagrılmasını saglar. Suç teskil eden hususlarin tespiti halinde durumu ilgili makamlara iletir.

Derneğin Denetimi
Madde 17 - Denetleme asagidaki organlarca yapilir.
a- Dernek Denetleme Kurulu tarafindan
b- Mahallin en büyük mülki amiri tarafindan










BEŞİNCİ KISIM
Mali Hususlar

GELIR KAYNAKLARI
Madde 18 – Derneğin gelirleri şunlardır:
a) Giris ücreti ve üye aidatlari, Giris ücreti her yil yönetim kurulunca belirlenir. Üye aidatlari Aylik 2.000.000 TL ( Yillik 24.000.000 TL ) dir. Giris ücreti pesin, üye aidati yillik olarak alinir ve her yilin aidati kulübün genel kurul tarihinden en az 30 ( Otuz ) gün önce ödenmis olmalidir.
b) Dernekçe yapilan yayinlar, tertiplenen piyango, balo, temsil, konser, spor yarisma1ari , çesitli havacilik faaliyetleri ve konferans gibi faaliyetlerden elde edilen gelirler,
c) Bagislar ve yardimlar,
d) Yardim toplama mevzuatindaki hükümlere uygun olarak toplanan yardim ve bagis1ar,
e) Amacini gerçek1estirmek için edinecegi tasinir ve tasinmaz mallarin getirecegi kiralar.
f) Diger gelirler.
Dernegin dis ülkelerdeki veya tüzel kisilerden yada diger kuruluslardan yardim almasi Içisleri Bakanligi'nin izni ile olur.

Tutulacak Defterler
Madde 19 – Dernek aşağıdaki defterler tutulacaktır:
a) Üye kayit defteri : Dernege girenlerin kimlikleri, dernege giris tarihleri, aylik veya yillik aidatlari bu deftere yazilir.
b) Karar defteri : Yönetim kurulunun kararlari, tarih ve numara sirasi ile bu deftere yazilir ve kararlarin alti baskan ve üyelerce imzalanir.
c) Gelen ve Giden evrak defteri : Gelen ve giden evraklar tarih ve sira numarasi ile bu deftere yazilir.
d) Gelir ve Gider defteri : Dernek namina alinan paralarin alindiklari ve harcanan paralarinda verildikleri yerler açik ve düzenli olarak bu defterde gösterilir.
e) Bütçe, Kesin hesap ve bilanço defteri : Bütçe, kesin hesap ve bilançolar bu deftere islenir.
f) Demirbas defteri : Dernegin demirbaslari bu deftere islenir.
g) Alindi Belgesi Kayit defteri : Toplanan dernek gelirleri bu deftere islenir.
Tüm defterlerin noter tasdikli olmasi zorunludur



Gelir ve Giderlere İlişkin Usuller
Madde 20 – Gelir ve giderler ile ilgili aşağıdaki usuller uygulanacaktır:
a) Dernek gelirleri alindi belgesi ile toplanir ve giderler harcama belgesi ile yapilir.
b) Belgelerin saklama süresi özel kanunlarda gösterilen daha uzun süreye iliskin hükümler sakli kalmak üzere 5 yildir.
c) Bagis ve aidat toplayacak kisi veya kisiler Dernek Yönetim Kurulu bir kararla belirtir ve bu karar o yerin en büyük mülki amirligine tescil ettirilir.
d) Dernek adina gazete dergi ve öteki basili eserler vererek, bunlar karsiliginda para veya baskaca yardim toplamak yasaktir.

TASINMAZ MAL EDINME:
Madde 21 – Taşınmaz mal edinme ile ilgili olarak aşağıdaki usuller uygulanacaktır:
a) Dernek, amacini gerçeklestirmek için bagis veya satin alma yoluyla tasinmaz mal edinebilir.
b) Kamu yararina ça1isma karari aldiktan sonra ikametgahi ile amaç ve faaliyetleri için gerekli olanlardan baska tasinmaz mala sahip olamaz.
c) Derneğe satın alınan veya bağış ve vasiyet yoluyla derneğe intikal eden taşınmaz mallar dernek adına tapuya tescilinden itibaren en geç 3 ay içinde İçişleri Bakanlığı’na bildirilir.



ALTINCI KISIM
Son Hükümler


TÜZÜK DEGISIKLIGI
Madde 22 - Derneğin tüzüğü Genel Kuruluna iştirak eden üyelerin üçte ikisinin çoğunluğu ile degistiri1ir. Yapılan değişiklik kuruluştaki usule göre ilan ettirilerek kesinlik kazanır



DERNEGIN FESHI VE MAL VARLIGININ TASFIYESI
Madde 23 - Derneğin Feshi ve mal varlığının tasfiyesinde aşağıdaki hükümler uygulanacaktır:
a) Genel Kurul' un , Derneğin feshine karar alabilmesi için, tüzüğe göre Genel Kurul' a katılma hakkına sahip bulunan dernek üyelerinin ( Temsilci üyeler dahil) en az üçte ikisinin toplantıda bulunması şarttır.
b) İlk toplantıda çoğunluk sağlanamaması halinde, üyeler usulüne uygun olarak toplantıya yeniden çağrılırlar.
c) İkinci toplantıya katılan üye sayısında tüzüğün 10/a-(13) Madde si dikkate alınır.
d) Fesih 'e ilişkin kararın toplantı da hazır bulunan üyelerin üçte ikisinin çoğunluğu ile verilmesi zorunludur.
e) Derneğin feshi, Yönetim Kurulu tarafından 5 gün içinde mahallin en büyük mülki amirliğine yazı ile bildirilir.
f) Derneğin feshi halinde, derneğin menkul ve gayrimenkul malları, Türk Hava Kurumu'na devredilir.





Madde 24 - Bu Tüzük, Dernekler Kanunu ve Türk Hava Kurumu Tüzüğü esas alınarak hazırlanmıştır. Bu Tüzükte yer almayan hükümler için, Dernekler Kanunu ve Türk Medeni Kanunu’ nun mevzuat hükümlerine müracaat edilir.
Madde 25 - Is bu tüzük 25 (Yirmibeş) Maddeden oluşmaktadır.

1) ___________________
2) ___________________
3) ___________________
4) ___________________
5) ___________________
6) ___________________
7) ___________________

Hiç yorum yok: